Uneltele micului artist (II)

Materialele necesare pentru pictură și desen

În articolul anterior am povestit detaliat despre materialele necesare pentru pictură, iată și continuarea – materiale pentru desen și nu numai:

Creioane

  • Grafit – Pe creioanele grafit sunt trecute litere, ele fiind împărțite în două grupe mari: H-uri și B-uri (fiecare din acestea fiind numerotate). Aceste simboluri indică gradul de duritate al minei. H-urile sunt mai dure și vor lăsa urme mai subțiri pe hârtie (chiar o ”zgârie” uneori), fiind potrivite pentru contur, linii mai tehnice, hașură fină, redarea unor zone luminoase. B-urile sunt mai moi, lasă urme mai ”vizibile” pe hârtie, fiind mai potrivite pentru linii valorate, artistice, zone întunecate, hașuri apăsate. Aceste caracteristici cresc în funcție de cifra aflată lângă literă: un H2 este mai dur și va lăsa o urmă mai subțire decât un H1 iar un B2 este mai moale și va scrie mai ”apăsat” decât un B1. Zona de mijloc dintre acestea două este creionul HB (există și o variantă de creion F însă mai rar utilizată). Sigur că nu este necesar câte un creion din fiecare tip, un HB, maxim un H și ceva două-trei variante din grupa B-urilor sunt suficiente la acest nivel.
  • Cerate – Probabil cea mai populară variantă pentru micii începători, creioanele cerate sunt mari, ușor de ținut în mânuțele mici și lasă ușor urme pe hârtie. Există seturi speciale pentru cei mici – așa numitele ”easy grip”, cu forme speciale, creioane Jumbo, triunghiulare… noi le-am folosit cu succes pe acestea (există în mai multe variante de cutii). Le recomand deoarece nu se sparg – marele defect al creioanelor cerate este că se sparg atunci când cad (până când le-am descoperit pe acestea am avut seturi care au devenit rapid inutilizabile și incomplete doar pentru că unele creioane au fost scăpate pe jos).
  • Colorate – Aici mărcile și variantele sunt practic nenumărate astfel încât am să mă rezum la a enumera câteva criterii de selecție: să fie cu vârf moale (acoperă mai bine și sunt mai ușor de utilizat), vârful să nu se rupă ușor la ascuțire sau folosire (există chiar game speciale despre care producătorii menționează că nu se rup – Bic Kids sunt foarte bune din acest punct de vedere), culorile să fie vii. Din păcate sunt elemente greu de observat fără a le folosi, e o zonă unde trebuie testat și nu depinde mereu de mărci (acestea au reprezentat o surpriză plăcută, de exemplu). Preferatele mele în acest moment, cele pe care le recomand din toată inima și observ că și copiii mei le aleg (deși au la îndemână o cutie imensă cu creioane colorate de diferite mărci) sunt Staedler ergosoft  – cutia de 24 de creioane. La acestea culorile se și pot amesteca (”blend”) prin hașură – o tehnică aparte, interesant de explorat de către copiii mai mari și pentru acre există chiar și instrumente dedicate.
  • Colorate tip acuarelă – Există și astfel de creioane, tip acuarelă, care se pot folosi în două moduri: simplu, similar unor creioane colorate normale sau în combinațe cu apă, obținându-se un efect de acuarelă. Fie se înmoaie vârful în apă și apoi se desenează, fie invers, întâi se realizează hașura iar apoi, folosind o pensulă înmuiată în apă, se pictează peste zonele pe care dorim să le transformăm în acuarelă.

Carioci sau pixuri cu gel

Nu cred că există limită la carioci :D. Sunt mai mari, mai subțiri, mai mici, rezistente la apă sau nu (cariocile ”washable” sunt ideale pentru cei mici), pentru textile, cu sclipici, cu efect neon… pe scurt, variante nenumărate, de cele mai multe ori iubite de copii pentru că au culori extrem de vii și umplu ușor suprafețele mari (cele prea subțiri îî cam pun la încercare totuși).

Pasteluri

Acestea pot fi cretate (seamănă cu creta) sau uleioase (seamănă cu creioanele cerate). Sunt de obicei potrivite copiilor mai mari, în primul rând deoarece cele cretate ”fac mizerie” 😀  (este pigment pur, o pulbere fină, greu de controlat) dar și pentru că este o tehnică mai dificilă – este nevoie de o hârtie texturată, de multe ori chiar colorată (arată foarte bine pe fundaluri mai închise). Sunt spectaculoase, fiind o tehnică des utilizată de marii artiști.

Hârtie

În această zonă există o gamă largă de materiale cu care se poate experimenta la activitățile artistice creative (de la hârtie creponată la calc, de exemplu). Hârtia este însă în primul rând suportul necesar pentru majoritatea proiectelor artistice și unele tehnici vor funcționa mai bine pe anumite tipuri de hârtie: de exemplu hârtie mai groasă pentru acuarele, ca să nu se vălurească ușor din cauza apei sau hârtie texturată în cazul pastelurilor.

Ascuțitoare

Recomandarea mea e să le ocoliți pe cele care sunt mai mult decorative (cu personaje animate, sclipici etc.) și să alegeți una cu rezervor și două diametre (pentru creioane obișnuite și creioane mai groase).

Gumă de șers

Există mai multe tipuri și este un domeniu în care marca face diferența, deoarece gumele de șters de proastă calitate fac mai multă mizerie decât să șteargă și este frustrant. O marcă de care sunt mulțumită este Stabilo.

Acestea ar fi, pe scurt, tipurile clasice de materiale artistice. Toate acestea sunt completate de o gamă largă (aproape nelimitată .D) de materiale creative Noi avem foarfece cu model, ștampile, perforatoare, plastilină, abțibilduri, sclipici, panglici, nasturi, mărgele… pe care le folosim în combinație cu elemente din natură sau obiecte din viața de zi cu zi ce pot fi refolosite cu imaginație.
Alina Fekete

About Alina Fekete (103 Articles)
Specialist în design și comunicare. Cel mai important rol este însă cel de părinte - alături de cei doi copii ai mei descopăr lumea fascinantă care ne înconjoară.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Uneltele micului artist. Materialele necesare pentru pictură și desen

Comentarii

Adresa de e-mail nu va fi publicata.


*