Tranzitia de la Școala Monterra (I)

Tranzitia de la Școala Monterra. Cum se adaptează copilul la viața școlară, după Monterra?
Primii 6 absolvenți ai clasei a patra în cadrul Școlii primare Monterra au mers mai departe în clasa a V-a în cadrul altor instituții. I-am întrebat pe părinți despre cum a fost pentru copii această tranziție.
În proporție de 80% dintre părinți au considerat că procesul de adaptare la noul mediu a fost ușor sau foarte ușor.
Toți părinții au considerat că nivelul academic al copiilor a în medie sau peste medie (66%) și chiar că „nivelul a fost suficient astfel încât la testarea de admitere în clasa a V-a a fost admis, fără o pregătire suplimentara„).
Mediile absolvenților la finalul semestrului I au fost peste 9, iar în majoritatea dintre cazuri peste 9,50.
Perioada de adaptare la noul mediu a fost, din declarațiile părinților, între imediat și până la vacanța de iarnă. Majoritatea copiilor au ajuns să își facă singuri temele pentru acasă, fie imediat, fie în decurs de 4 luni de la începerea școlii.
Relaționarea cu profesorii s-a desfășurat ușor sau foarte ușor, iar integrarea în noul colectiv s-a realizat fie foarte ușor fie într-un mod rezonabil.
Părinții enumeră ca beneficii ale educației Montessori pentru copiii lor următoarele:
- O gândire structurată organic, libertate în gândire, spațiu și ritm personal protejate, valori transmise autentic, relații cultivate cu sensibilitate și respect „pentru celălalt”
- Relaționarea cu ceilalți, gestionarea conflictelor
- Faptul că a obținut timp să-și creeze propriile standarde și repere astfel încât o dată intrat în alt mediu să poată influență el mediul și nu neapărat mediul pe el.
–––––––
Vă recomandăm și alte articole pe tema tranziției:
Din experienta unui parinte: Școala Montessori
Cum se va descurca copilul in sistemul de stat dupa libertatea pe care o are in sistemul Montessori?
Celebrăm încheierea primului ciclu Montessori 6-9 ani (I)
Comentarii