Știința distractivă – experimente amuzante

Știința distractivă - experimente amuzante

Știința poate să fie și distractivă, nu? Iată cîteva experimente ușor de făcut acasă care îi vor amuza pe cei mici și vă vor transforma în veritabili oameni de ștință :-). În plus, e un prilej foarte bun pentru copii să exerseze o serie de activități de viață practică (să măsoare, să toarne ingredientele, să amestece…):

Spirale colorate

Puneți într-o farfurie cu puțin lapte (o jumătate de cană, ca să exersăm și măsurile) câteva picături de colorant alimentar. Cu un bețigaș de ureche înmuiat în detergent de vase atingeți ușor suprafața lichidului și veți vedea cum culoarea reacționează, creînd efecte minunate.

Vulcan

O cană de oțet și o lingură de bicarbonat de sodiu amestecate cu griiijă și gata, se produce magia (dacă adăugați și puțină culoare roșie efectul e complet).

Amestec buclucaș

Turnați foarte încet apă într-un vas cu jumătate de cană de amidon de porumb, amestecând mereu până când acesta devine dens (cam ca mierea). E lipicios, vâscos, când solid, când lichid, ba îl poți aduna într-o grămăjoară, ba curge printre degete… o adevărată distracție :D.

Bule magice

Apă, colorant alimentar sau vopsea, amestecat bine și… puțin ulei. Pe fundalul contrastant al apei colorate, bulele de ulei se vor distinge perfect (fără a se dizolva) și va fi o plăcere să le urmăriți mișcările de fiecare dată când este agitat recipientul.

Lava lamp

Este o variantă similară experimentului de mai sus, doar că de data aceasta puneți într-un recipient ¾ ulei alimentar și ¼ apă, să fie aproape plin. Adăugați câteva picături de colorant alimentar sau vopsea și o pastilă efervescentă (calciu, aspirină) ruptă în mai multe bucăți.

Respingere

Turnați o cană de apă într-un castron. Presărați piper din belșug, acoperind întreaga suprafață. Atingând apa cu marginea unei bucăți de săpun, piperul se îndepărtează rapid :D.

Dans în pahar

Turnați apă într-un recipient transparent și adăugați două linguri de praf de copt. Presărați câteva floricele de porumb pe suprafața lichidului și adăugați câteva picături de oțet. Floricelele vor sări singure câteva secunde bune, de parcă ar dansa.

Distracție plăcută!

Echipa Monterra

About Echipa Monterra (122 Articles)
Suntem alături de copil în procesul dezvoltării, îl ajutăm să înțeleagă lumea înconjurătoare, îl sprijinim să fie independent, să se respecte atât pe sine cât și pe ceilalti, să facă alegerile potrivite, pentru ca în final să își găsească propriul rol în comunitate.

Comentarii

Adresa de e-mail nu va fi publicata.


*