Nido, mediul pregătit pentru ~2-14 luni

Aici cresc Montessori

Mediul Montessori Nido este un mediu sigur, care încurajează explorarea și permite mișcarea, în care copilul se simte respectat. Spațiul este deschis și liber explorării, în limitele siguranței, iar copiii sunt încurajați să se apropie de obiecte amplasate în apropierea lor, nefiind restricționați în niciun fel de țarcuri, scaune cu centură sau alte obiecte care împiedică mișcarea liberă.
Simplitatea și ordinea permit descoperirea mediului înconjurător în siguranță. Este un mediu cu care copilul să poată interacționa, observând că poate genera un efect prin acțiunile pe care le face.

Nido (”cuib” în italiană) este mediul pregătit destinat copiilor care încă nu pot merge, acoperind cu aproximație perioada dintre 2 luni și 12-14 luni. Este dedicat în special dezvoltării fizice, prin îmbunătățirea motricității și a echilibrului, fiind gândit ca un spațiu în care copilul să nu fie dependent de adult mai mult decât este necesar.

Legătura strânsă copil-adult, bazată pe iubire și respect, îi dă acestuia sentimentul de siguranță necesar pentru a explora și a își exersa independența. Atmosfera este calmă, copii sunt tratați cu blândețe, se simt iubiți și susținuți. Sunt ghidați la fiecare pas, iar cadrele didactice Montessori sunt atente la nevoile copiilor și preocupate de dezvoltarea lor, știind cum să răspundă momentelor firești de frustrare sau tristețe.

Amenajarea respectă principiile de bază din Montessori: culori neutre, varietate de texturi, estetică aerisită, luminozitate, mediu puternic senzorial. Lucrări de artă sau fotografii interesante sunt expuse la nivelul copilului. Mediul Montessori încurajează descoperirea senzorială, atingerea și explorarea ca mijloace prin care copiii învață despre lume. Este promovată învățarea prin manipularea obiectelor: atunci când mișcarea conștientă este inclusă în procesul de educație, învățarea este mult îmbunătățită. Reprezentările mentale, procesarea, memoria, recunoașterea facială cunosc un progres semnificativ atunci când mișcarea este conectată cu activitatea mentală.

Cuvântul nido=”cuib” redă fidel atmosfera creată în acest mediu pregătit, destinat să fie imaginea casei departe de casă pentru cei mici. Totuși, acesta este planul în care recomandările Mariei Montessori se potrivesc perfect atât acasă cât și în centrul Montessori. Elementele de bază ale unui mediu Nido sunt aceleași:

Patul scund

O saltea aflată al nivelul solului sau un pat scund – un element caracteristic abordării Montessori și poate primul pas spre independența copilului. Puteți citi mai multe în articolul de aici.

Decorațiuni mobile

Agățate în diferite puncte cheie ale încăperii (deasupra zonei de schimbat scutecul, saltelei etc.) si realizate în special din obiecte simple, naturale, mobilele oferă stimulare vizuală. Ele se mișcă la cea mai mică adiere și atrag atenția copilului, care face primele tentative de mișcare, încercând să le apuce, să le atingă cu piciorul… le urmărește cu privirea etc.

Rafturile joase, deschise

Rafturile la care copilul să poate umbla fără a fi nevoie să stea în picioare, deschise astfel încât să poată observa și apuca obiectele din ele, reprezintă un imbold către mișcare (curiozitatea de a le explora). Ele sunt o sursă inepuizabilă de informații noi, cu diferite obiecte de cercetat, aranjate ordonat, adesea în coșuri împletite sau boluri de lemn – o selecție de obiecte (în număr redus) realizate din materiale naturale, atent alese pentru mânuțele mici curioase. Jucăriile nu sunt de plastic sau cu baterii, lumini etc. ci sunt realizate din lemn, vopsite în culori plăcute și ajută copiii să dobândească o gamă variată de abilități (coordonarea mână-ochi, motricitate etc.) și concepte ( permanența obiectelor, îmbucarea, sortarea etc.).

Oglinda joasă

Amplasată pe un perete, la nivelul copilului, oglinda are un rol esențial în prima perioadă a vieții deoarece îi permite copilului să își observe propria imagine, corpul și modul în care acesta se mișcă. De asemenea, îi oferă noi perspective asupra camerei, fără a fi nevoit să se deplaseze.

Bara de lemn

Montată la o înălțime potrivită, bara îl va încuraja să exerseze ridicarea în picioare și îi va oferi sprijin la primele tentative de mers, ajutându-l să își exerseze mușchii pentru a îl putea susține în această nouă postură. Uneori în spațiile nido există și scări special proiectate, în același scop.

Alina F.

—————

Acest articol face parte dintr-o serie de postări, prima dintre ele fiind Mediile Montessori pentru fiecare plan de dezvoltare.

Distribuie acest articol:

Facebook
LinkedIn