Materiale Montessori: Blocurile cu cilindri (cu buton)

Materiale Montessori

Blocurile cu cilindri fac parte din aria curriculară senzorială și reprezintă patru blocuri cu grade de complexitate diferite, fiind prezentate copilului pe rând, în funcție de nivelul la care se află acesta. Întregul set conține patru suporturi de lemn prevăzute cu orificii pentru câte zece cilindri cu buton, cu dimensiuni ce variază gradual, de la 1 cm la 5,5 cm:

  1. înălțimea și diametrul cilindrilor descresc.
  2. înălțimea cilindrilor crește în timp ce diametrul lor descrește
  3. înălțimea cilindrilor rămâne constantă în timp ce diametrul lor descrește
  4. înălțimea cilindrilor descrește în timp ce diametrul lor rămâne constant

Este un material de bază pentru diferențierea vizuală a mărimilor, ajutând la rafinarea percepției dimensiunilor. Copilul își îmbogățește vocabularul cu termeni referitor la dimensiuni (subțire, gros, înalt, scund, greu, ușor etc.) și învață astfel să compare și să recunoască gradarea mărimii.

De asemenea, setul de blocuri cu cilindri pregătește copilul pentru activitățile matematice de mai târziu (clasificare, comparare și inseriere) și îl pregătește indirect pentru scris. Modul de manevrare, prinderea butonilor cu trei degete este similar modului în care va fi ținut instrumentul de scriere mai târziu – astfel încât este și un exercițiu de coordonare, motricitate fină și rafinare a mișcării.

La fel ca majoritatea materialelor Montessori, blocurile cu cilindri asigură controlul erorii și copilul poate realiza cu ușurință greșeala atunci când la final una dintre piese nu se potrivește sau rămâne nefolosită. Fiind un set de patru materiale ce se introduc treptat, posibilitățile de lucru cu acesta sunt extinse: există diferite moduri de prezentare (link la art cu prezentarea materialelor) (educatorii Montessori fiind special pregătiți pentru a le cunoaște și a putea decide care este abordarea potrivită fiecărui copil) și diferite extensii posibile, în special posibilitatea de a ajunge să lucreze cu întreg setul în același timp.

În încheiere iată și un filmulet prezentând lucrul cu blocurile cu cilindri (de observat încântarea copilului) și o prezentare de arhivă, susținută de Margaret Homfray, un om care a lucrat alături de Maria Montessori aproape 20 de ani:

 

Alina Fekete

About Alina Fekete (103 Articles)
Specialist în design și comunicare. Cel mai important rol este însă cel de părinte - alături de cei doi copii ai mei descopăr lumea fascinantă care ne înconjoară.

Comentarii

Adresa de e-mail nu va fi publicata.


*