Grădinărit

În plin sezon de plantare, și grupele noastre și-au amenajat mici grădini.
Copiii admiră deseori florile plantate, iar jardiniera cu plante aromatice este o experiență senzorială zilnică și un prilej de exersare a limbajului pentru copiii mai mari. Sunt deja copii care au reținut că busuiocul miroase frumos și îl punem în salata de roșii sau pe paste, că din mentă facem ceai pe care îl bem când ne doare burtica, că cimbrul îl punem la friptură și că frunza de salvie trebuie frecată puțin între degete pentru a-și lăsa aroma puternică pe micile mâini.
Există un singur regret, trecător ca un nor, acela că ploile din ultima săptămână ne-au privat de plăcerea de a mai uda plantele cu stropitoarea, astfel că ne-am consolat cu materialele din clasă ce implică apa – deloc puține de altfel. Am și vorbit despre importanța apei atât pentru noi, cât și pentru organismele vii. Totodată am introdus și semnele pentru udarea plantelor! Unii copii au luat atât de în serios udatul, încât unele plante au murit de la prea multă apă, așa că acum știm!👍🏻 Când o floare are semnul pus, înseamnă ca are nevoie de apă!
Am avut puțin de lucru la a reuși să îi convingem pe cei mai mici (grupe mini 1,6-3 ani) că pământul se transferă din sac în jardinieră, nu și din jardinieră în sac sau pe tartan :-), dar până la urmă ne-am descurcat și am finalizat cu bine plantarea.
Colțulurile noastre verzi au prins viață. Le îngrijim, le udăm, ștergem frunzele, punem îngrășământ și uneori mai și vorbim cu plantele – „floricele, drăguțele, ce frumoase sunteți, îmi vine să vă pup”:D.
Comentarii