Grădina de legume

La Clasa Andromeda am început colaborarea cu Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava . Aceasta are ca responsabilitate conservarea în condiţii de siguranţă a biodiversităţii vegetale, relevante pentru agricultură şi alimentaţie. Materialul semincer stocat este disponibil la cerere şi se furnizează în cantităţi mici, în vederea utilizării în ameliorare, cercetare, sau pentru reintroducerea în cultură a varietăţilor tradiţionale româneşti.

Am solicitat primirea unor astfel de semințe, pentru a le urmări evoluția și a le vorbi copiilor despre importanta resurselor genetice vegetale. La final de februarie, am pregătit terenul pentru primele răsaduri de roșii, ardei și castraveți. Copiii au identificat soiurile, au pregătit pământul pentru răsaduri și au așezat cu multă grijă semințele. Câteva zile a fost mare liniște pe lângă păhăruțele noastre, nici o mișcare…

Urmăream nerăbdători să descoperim vreun semn de incoltire, fie și numai vreo umbră de mișcare a pământului reavan. Unele plante erau udate iar și iar, până ce pământul se prefăcea în noroi. În fiecare zi, aceeași căutare- să vadă dacă, peste noapte, s-a produs minunea mult așteptată. Până într-o zi când, s-au auzit strigăte de bucurie: “Au ieșit, au ieșit!”.
Roșiile au preluat conducerea și și-au înălțat capetele din pământ.  Pe urmă au îndrăznit și ardeii să facă același lucru; dar ceva au văzut ei, s-au mâhnit și s-au îngrozit, pentru că unii dintre ei s-au răzgândit, au pălit, trupurile li s-au încovoiat peste noapte, că și cum ar fi fost tare descurajați…  Mai bine le-a fost castraveților care, deși puțini au cutezat să răsară, au fost hotărâți și viguroși.

A fost o ocazie excelență să studiem nevoile plantelor, părți ale lor, rolul pe care-l joacă fiecare în parte. Cu bucurie am povestit despre cum părțile plantelor colaborează între ele pentru a se putea dezvolta. Discuțiile au făcut trimitere către felul în care noi, ca părți ale aceleiași comunități, putem colabora pentru a crește. Am povestit și am exemplificat apoi felul în care se pot înmulți plantele: prin semințe, prin butășire, prin bulbi. Toate aceste activități au stârnit interesul copiilor.

Plăntuțele noastre au crescut și li s-a pregătit o nouă casă, cu ajutorul părinților din comunitatea noastră, cărora le mulțumim pentru implicare.

Când vor deveni suficient de puternice, vom muta răsadurile în grădina din curte.  În așteptarea acestui moment, am implicat copiii în pregătirea terenului de aici. Cu acest prilej am povestit despre faptul că solul ar trebui să conțină anumite săruri și minerale, care să ajute la creșterea plantelor.

Echipa Monterra

About Echipa Monterra (122 Articles)
Suntem alături de copil în procesul dezvoltării, îl ajutăm să înțeleagă lumea înconjurătoare, îl sprijinim să fie independent, să se respecte atât pe sine cât și pe ceilalti, să facă alegerile potrivite, pentru ca în final să își găsească propriul rol în comunitate.

Comentarii

Adresa de e-mail nu va fi publicata.


*