Expunerea jucăriilor – tips&tricks

Creștem împreună copii împliniți

Abordarea Montessori oferă o serie de idei ingenioase privitor la gestionarea unor elemente de zi cu zi, fiind o sursă utilă de inspirație, iar adesea implementarea unor soluții derivate din sistemul Montessori este imediat oglindită în comportamentul diferit al copilului. Un exemplu (poate cel mai simplu) este legat de modul de expunere a jucăriilor. De aceea, alături de recomandările din acest articol, am alcătuit o listă cu ”tips&tricks”- descoperirile noastre în urma lucrului cu copiii în medul Montessori:

Folosirea tăvilor pentru expunerea materialelor

Tava este un spațiu delimitat în care se pot a păstra toate elementele necesare unei activități, iar copilul o poate transporta ușor la masa de lucru și înapoi. În plus, ea oferă posibilitatea de a vedea imediat întreg materialul – nimic nu se află ascuns în diferite cutii, totul este vizibil și la îndemână.

Spațiu între jucării

Păstrarea unei mici distanțe între jucării îi permite copilului să o ia cu ușurință de pe raft pe cea dorită. În acest mod ele sunt aranjate ordonat și, de obicei, sunt în număr mai mic. De asemenea, spațiul rămas gol îi va indica imediat care este locul obiectului folosit.

Jocurile de tip puzzle prezentate desfăcute

Acesta este un aspect mai puțin cunoscut, de obicei puzzle-urile fiind puse pe raft gata rezolvate (copilului i se prezintă direct soluția). Copilul este pus astfel în situația de a desface puzzle-ul mai întâi pentru ca abia apoi să îl recompună. O variantă bună este amplasarea pieselor mici într-un coșuleț alături de placa de bază: în acest mod îi oferim o problemă pentru a o rezolva, o provocare care îi va atrage atenția și îl va stimula :D.

Introducerea treptată a unui număr mai mare de piese

În special jocurile de construcție (tip Lego) au numeroase piese iar tendința este de a i le da pe toate celui mic. Pentru a învăța să le gestioneze și să le asambleze, adesea este mai util să îi punem într-un coșuleț doar câteva piese pentru început, mărind apoi gradat numărul lor.

Echipa Monterra

Distribuie acest articol:

Facebook
LinkedIn