Decalog – de Maria Montessori

Monterra

Decalog – de Maria Montessori. Regulile de aur ale Mariei Montessori:

  • Nu atingeti niciodata un copil fara sa fiti invitat de el (intr-o forma sau alta).
  • Nu vorbiti niciodata de rau un copil, fie in prezenta, fie in absenta lui.
  • Concentrati-va pe intarirea si ajutorul dat copilului in dezvoltarea a ceea ce e bun in el, asa incat prezenta lui sa lase loc din ce in ce mai putin la ce e rau. Cu alte cuvinte, concentrati-va pe lucrurile pozitive si nu pe cele care, noua adultilor, ni se par negative.
  • Fiti activi in modul de pregatire a mediului in care este copilul. Acordati o grija meticuloasa si constanta mediului. Ajutati copilul sa construiasca o relatie pozitiva, constructiva cu mediul. Aratati si explicati copilului componentele mediului, locul lor si care este sensul/scopul corect al acestora.
  • Intotdeauna fiti gata sa raspundeti atunci cand va cheama un copil, cand are nevoie de ajutorul vostru. Intotdeauna ascultati-l cu mare atentie si raspundeti-i cu dragoste.
  • Respectati copilul care face o greseala si lasati-l sa o repare singur! Totusi, opriti-l ferm si imediat daca foloseste in mod necorespunzator ceva din mediu care ar putea sa il raneasca pe el sau sa ii deranjeze pe cei din jur.
  • Respectati copilul care se odihneste sau care ii priveste/observa pe altii lucrand sau care se gandeste la ce a facut sau va face. Nu il intrerupeti, nu il strigati, nu il atrageti spre alte activitati.
  • Ajutati copilul care este in cautarea unei activitati si nu o poate gasi singur.
  • Nu obositi sa ii prezentati ceva in mod repetat copilului care pana atunci a refuzat acel lucru, pentru a-l ajuta sa dobandeasca ceva necucerit inca si sa-si depaseasca imperfectiunile. Faceti acest lucru animand cu dragoste mediul, cu retinere/distanta fata de copil si cu liniste, cuvinte dulci si prezenta dragastoasa. Faceti-va simtita prezenta si disponibilitatea dvs. fata de copilul care inca mai cauta si se ascunde de copilul pe care l-a descoperit in el.
  • Intotdeauna tratati copilul cu cele mai bune maniere si oferiti-i tot ce aveti mai bun in dumneavoastra si la dispozitia dvs.

Echipa Monterra

About Echipa Monterra (122 Articles)
Suntem alături de copil în procesul dezvoltării, îl ajutăm să înțeleagă lumea înconjurătoare, îl sprijinim să fie independent, să se respecte atât pe sine cât și pe ceilalti, să facă alegerile potrivite, pentru ca în final să își găsească propriul rol în comunitate.

Comentarii

Adresa de e-mail nu va fi publicata.


*