Costul educației Montessori

În România educația de tip Montessori este particulară și de multe ori costurile, în ciuda dorinței de a le mențineține cât mai reduse (cel puțin în cazul nostru) sunt ceva mai ridicate decât media. Ce anume determină aceste sume și care este motivul pentru care în întreaga lume Montessori presupune costuri ceva mai ridicate? În plus, cum de există atâtea variante de prețuri pe piață? Iată câteva răspunsuri la întrebările legitime ale părinților aflați în căutarea celei mai bune soluții pentru copii lor, reluând câteva idei dintr-un articol anterior:

Montessori nu este o franciză și fiecare grădiniță sau școală Montessori din lume este independentă și liberă să folosească acest nume (majoritatea sunt particulare). Chiar dacă toate afirmă că urmează fidel principiile Mariei Montessori, nu există o organizație internațională care să le poată interzice funcționarea în cazul în care nu corespund. De aici rezultă o gamă largă de oferte educaționale Montessori, de la unele care își propun investiția în materialele și cursurile necesare până la cele care practic folosesc doar numele, trecând prin diverse interpretări personale (unele sunt mai academice, altele mai apropiate de natură, altele de religie etc.).

Ceea ce poate asigura respectarea unor standarde (însă nu reprezintă nicidecum o obligație pentru o instituție care folosește numele Montessori) este apelarea la îndrumarea oferită de Asociația Internațională Montessori (care continuă munca Mariei Montessori, fondatoarea metodei). Această asociație a trasat o serie de standarde a căror respectare garantează un mediu Montessori veritabil și, cel mai important, ține periodic cursuri de instruire a cadrelor didactice în pedagogia Montessori.

Aceste cursuri sunt de lungă durată (peste 900 de ore de pregatire teoretică, lucru cu materiale, observare și practică în clase Montessori) și extrem de costisitoare (suma se ridică la câteva mii de euro), reprezentând însă varianta optimă care asigură un nivel înalt de calitate în Montessori. Pentru a avea un cadru didactic Montessori cu o pregătire solidă nu este suficientă respectarea cerințelor de instruire pedagogică trasate de legislația română ci este necesară asigurarea acestei instruiri suplimentare, specifică acestei pedagogii. Acesta este o diferență semnificativă față de învățământul tradițional și se reflectă în costul final.

De asemenea, o clasă Montessori presupune existența unui set complet de materiale specifice Montessori (nu cele ”tip” Montessori). Acestea sunt realizate de un număr mic de furnizori internaționali, respectând criterii specifice, folosind materiale naturale (în special lemn), la calitatea impusă de standardele Montessori. Materialele sunt esențiale într-un mediu pregătit veritabil, ele reprezentând instrumentele de învățare utilizate zilnic de copii și contribuind la cultivarea simțului estetic al acestora (prin forme, materiale și execuție). La rândul ei, achiziționarea acestor materiale și înlocuirea lor atunci când nu mai corespund din punct de vedere estetic și funcțional (sunt utilizate zilnic) ridică foarte mult costul amenajării unei clase Montessori.

Acestea sunt principalele motive pentru care costul educației Montessori este mai ridicat. La toate acestea se adaugă de obicei mobilierul pe măsura copiilor (adesea proiectat special pentru dimensiunile clasei, folosind materiale naturale și într-o cromatică neutră) și spațiul conform cerințelor Montessori (o clasă pentru 30 de copii cu o baie aflată în imediata apropiere și un spațiu exterior care să permită grădinărit sau alte activități – o provocare în orașele aglomerate cum este Bucureștiul și cu siguranță costuri de întreținere pe măsură :D).

Atunci când se dorește asigurarea unei educații de tip Montessori la un anumit nivel de calitate, corespunzând standardelor AMI, investiția necesară este mare. În Monterra considerăm că Montessori nu se poate face cu jumătate de măsură, dincolo de toate este un mod de gândire și un stil de viață, de aceea ne-am propus să construim cu pași mărunți dar siguri o comunitate Montessori veritabilă. Copiii noștri, ai celor care lucrăm aici dar și ai asociaților noștri, urmează cursurile Monterra, astfel încât promisiunea unei educații Montessori de calitate este și către noi, în calitate de părinți.

Echipa Monterra

About Echipa Monterra (122 Articles)
Suntem alături de copil în procesul dezvoltării, îl ajutăm să înțeleagă lumea înconjurătoare, îl sprijinim să fie independent, să se respecte atât pe sine cât și pe ceilalti, să facă alegerile potrivite, pentru ca în final să își găsească propriul rol în comunitate.

Comentarii

Adresa de e-mail nu va fi publicata.


*