Conexiunea copil-adult

Conexiunea copil-adult

Mai presus de orice metodă didactică se află elementele simple, de bază: iubirea, conectarea, comunicarea, încrederea. Conexiunea copil-adult. Un exemplu este chiar povestea unuia dintre liderii noștri de clasă, revenit după o perioadă de absență (Andra Chivu – a lipsit pentru absolvirea cursului AMI 3-6 ani):

”Am fost uimită să văd cât de mult au lucrat și au progresat copiii în toată perioada cât eu am fost plecată. Primele zile am fost copleșită de dorința copiilor de a-mi arăta toate prezentările pe care le-au primit și toate foile de lucru pe care le-au lucrat cu mult efort. După aceste zile, lucrurile au reintrat în ”normal”, cu toții se obișnuiseră că m-am întors și nu mai era nimic interesant.

Venisem de la curs cu niște așteptări enorme, cu dorința de a face multe prezentări care mai de care mai interesante și mai complexe. Însă nu păreau atrași, parcă mă tratau cu indiferență. Am stat si m-am gândit mult: oare ce făceam diferit? Că doar totul era ok. Răspunsul? Mai înainte de toate, ei aveau nevoie de reconectare cu mine. Așa că în fiecare dimineață am început ba cu o poveste, ba cu cântecele, ba cu ghicitori, iar copiii m-au reprimit în mijlocul lor. Ne-am conectat din nou, am râs împreună, am trecut peste momente dificile împreună și am lucrat frumos și liniștit.

Încă o dată mi-au arătat că partea emoțională este cu mult mai importantă decât partea academică. Copiii sunt calzi, iubitori, empatici și exact asta au nevoie să primească.Nu de o persoană care să le tot reamintească ”lucrează, lucrează, lucrează!” Ei sunt dispuși să ajute și să coopereze în situații spontane, nefiind împinși de noi de la spate, dar nici recompensați cu recompense exterioare. Dacă îi observăm cu atenție, putem intui cu ușurință că sentimentul de gratificație simțit este în interiorul lor, fac aceste lucruri minunate pentru că așa simt când se regăsesc în contexte și împrejurări ivite în mod spontan. Un simplu mulțumesc sau un zâmbet cald din partea adultului este suficient pentru a le transmite mesajul că am văzut și am apreciat gestul făcut și a-i încuraja să continue să acorde sprijin în mod necondiționat. ”

Echipa Monterra

About Echipa Monterra (122 Articles)
Suntem alături de copil în procesul dezvoltării, îl ajutăm să înțeleagă lumea înconjurătoare, îl sprijinim să fie independent, să se respecte atât pe sine cât și pe ceilalti, să facă alegerile potrivite, pentru ca în final să își găsească propriul rol în comunitate.

Comentarii

Adresa de e-mail nu va fi publicata.


*