Ce este AMI?

Aici cresc Montessori

AMI (Asociația Internațională Montessori) a fost înființată de către Maria Montessori în 1929 pentru a își putea comunica mai clar și structurat propria teorie asupra psihologiei copilului și dezvoltării sale, precum și metoda pedagogică creată pornind de la aceasta. În plus, ea a dorit să se asigure că munca ei va fi continuată și că se vor respecta în continuare principiile ei pedagogice – ceea ce constituie o educație Montessori veritabilă.

AMI continuă și în prezent munca Mariei Montessori (protejându-i integritatea), fiind recunoscută drept autoritatea mondială în domeniu. Sediul său central se află la Amsterdam, în ultima locuință a Mariei Montessori (devenită muzeu), însă este în fapt o comunitate globală care își propune să susțină dezvoltarea holistică a copilului și să promoveze educația păcii, asigurând implementarea corecta a metodei Montessori. Întreaga activitate AMI păstrează nivelul de excelență impus de Maria Montessori și din acest motiv reprezintă o garanție a calității.

AMI nu are posibilitatea de a controla utilizarea numelui  Montessori și nu are autoritatea de a interzice funcționarea instituțiilor care nu corespund (dr. Montessori și-a dorit ca metoda ei științifică să poată fi accesibilă tuturor), totuși ea a trasat o serie de standarde a căror respectare garantează un mediu Montessori veritabil.

De asemenea, oferă periodic cursuri de instruire a cadrelor didactice în pedagogia Montessori, acreditând centre de formare în întreaga lume – unde se oferă cursuri de instruire în metoda Montessori care sunt recunoscute internațional pentru nivelul de excelență și autenticitate. Deoarece este constant preocupată de calitatea oferită de acestea, trainerii sunt profesori AMI cu o experiență vastă și o înțelegere profundă a pedagogiei Montessori și a valorilor acesteia, iar la toate cursurile sunt prezenți examinatori externi, numiți de AMI.

În acest mod standardul calității este menținut, așa cum și-a propus încă de la început Maria Montessori, iar autenticitatea metodei este păstrată. Recunoașterea AMI implică garanția unui mediu Montessori veritabil. Din acest motiv, deși există și alte organizații Montessori în întreaga lume, reperul ales la Monterra este AMI – ne-am propus să oferim educație Montessori de calitate și ne bazăm pe îndrumarea oferită de Asociația Internațională Montessori.

Anca Trifu, director Monterra, este membru fondator A.D.E.M.R, asociația recunoscută de AMI drept partener în promovarea metodei Montessori în România, alături de MIB (Montessori Institute of Bucharest). Aceasta din urmă este singura instituție din România și unul dintre cele 50 de centre de formare din lume care organizează cursuri acreditate de AMI. Cursurile oferă informație Montessori la nivel înalt, în conformitate cu standardele amintite mai sus, echipa educațională Monterra fiind instruită în metoda Montessori la aceste cursuri (în funcție de modulul ales, durează până la trei ani, acoperind numeroase ore de pregătire teoretică, practică și observare la clasă).

Echipa Monterra

Distribuie acest articol:

Facebook
LinkedIn