Călătorește, experimentează, descoperă lumea!

Aici cresc Montessori

”Copilul are o relaţie cu mediul lui înconjurător diferită de a noastră. Adulţii admiră mediul înconjurător; şi-l pot aminti şi se pot gândi la el; dar copilul îl absoarbe. Lucrurile pe care el le vede nu sunt doar memorate; ele devin parte din sufletul lui. El întrupează în sine toată lumea înconjurătoare, tot ce îi văd ochii şi tot ce îi aud urechile. În noi, acelaşi lucruri nu produc nici o schimbare, dar pe copil îl Transformă.” Maria Montessori

La Monterra organizăm în mod frecvent excursii cu copiii, ieșiri în oraș… orice prilej de a explora lumea este binevenit. Și considerăm că beneficiile sunt numeroase: călătoriile înseamnă experiențe (noi și diverse), amintiri care se construiesc împreună, zile minunate, numeroase oportunități de învățare…  Îndemnul nostru este ca, dacă aveți ocazia, să construiți acest obicei în familie și să călătoriți mult alături de copii, să descoperiți lumea împreună și construiți o viață cu amintiri memorabile!

Călătoriile unesc

Experiențele comune unesc. Călătoriile prilejuiesc întâlnirea cu evenimente inedite, amuzante și pline de bucurie, noul, obstacole și momente dificile gestionate împreună. Copiii sunt încântați să descopere lumea alături de părinți, este o experiență care îi aproprie, una puternic senzorială, ce construiește amintiri memorabile și rămâne marcată în ADN-ul familiei. Își vor aminti mereu senzațiile trăite în anumite momente, sunetele, mirosurile, gusturile, imaginile… fie că e vorba de imensitatea unei catedrale, valurile mării spărgându-se la picioarele lor, sunetul cascadei învolburate, mirosul câmpului de lavandă, bucuria culesului de maci sau mirarea în fața lucrurilor despre care nici nu știau că sunt posibile.

Copiii petrec mai mult timp alături de cei dragi și învață să se bazeze pe ei în diferite situații (sau unii pe ceilalți dacă au frați), descoperă solidaritatea și cooperarea. Toate acestea consolidează relațiile în familie, o fac mai puternică și închegată. Timpul petrecut călătorind împreună poate fi timpul de calitate atât de mult căutat, departe de rutina zilnică, treburile cotidiene și toate celelalte responsabilități care de multe ori ne împiedică să ne concentrăm asupra celor dragi. Unele dintre cele mai puternice amintiri sunt asociate cu momentele de trăire intensă, care pot schimba viața. Experimentănd din plin lucruri noi, împreună, se construiesc amintirile care să dureze cât pentru toată viața.

Toate aventurile petrecute împreună devin poveștile frumoase de peste ani, atunci când copiii cresc, lucrurile se schimbă, familiile se modifică. Experiențele de acum acum stau la baza legăturilor strânse de mai târziu.

Călătoriile formează

Vacanțele sunt pline de provocări de a ieși din rutina zilnică, în afara zonei de confort. Călătorind, copiii sunt puși în situații mereu diferite și își exersează răbdarea, flexibilitatea, gândirea critică, modul în care reacționează la nou. Apar lucruri noi la tot pasul: mediul complet nefamiliar, obiceiurile neobișnuite, gusturile diferite și chiar limba vorbită, adesea de neînțeles. La acestea se adaugă evenimentele inevitabile: pierderea bagajelor, modificarea vremii, posibilitatea de a te rătăci etc. Puși în fața unor provocări, copiii capătă încredere în forțele proprii, găsesc resurse pe care nu știau că le au. Devin mai înțelepți, deschiși și receptivi. Acțiuni simple, ca studierea unei hărți, încercarea de a comanda ceva la o tarabă îi formează ca indivizi, văd lucrurile într-o nouă perspectivă și se văd pe ei înșiși într-o lumină diferită.

Intrând în contact cu diversele culturi, având posibilitatea de a observa cum trăiesc alți oameni, descoperind atât de multe diferențe, copiii devin mai deschiși, capabili să aprecieze diversitatea culturală și să se bucure de ea. Călătoriile dezvoltă empatia și înțelegerea perspectivei celorlalți. Sunt revelatoare și ne învață și despre noi înșine.

Călătoriile educă

Mereu e ceva nou de descoperit și învățat într-o călătorie. Fie că e vorba de marile muzee, de experiențe în mijlocul naturiii, interacțiunea cu localnicii, interesul copilului este stârnit și îl va mâna în noile descoperiri, către învățare. Sunt o completare a educației teoretice – contactul direct este de neînlocuit, iar curiozitatea cel mai bun educator.

Copiii absorb mediul înconjurător. Expunându-i la limbi străine, chiar dacă nu apucă să o învețe, ei se familiarizează cu ritmul, intonațiile și sonoritățile acesteia. Treptat vor avea și ocazia să își exerseze primele cuvinte în limbile de circulație internațională, descoperind importanța lor dar și faptul că uneori comunicarea trece de barierele limbii: un zâmbet poate fi o punte minunată între doi oameni.

Le putem prezenta diversitatea ca mijlocul prin care viața este mai frumoasă și mai interesantă și, prin comparație, avem astfel ocazia să le vorbim și despre propriile noastre valori. Atunci când îi expunem experiențelor culinare de toate felurile,  îl ajutăm să descopere alte culturi dar și să își exerseze gustul, mirosul, simțul critic. Când le prezentăm alte stiluri de viață îi ajutăm să observe similarități și diferențe, să  învețe că nu toată lumea este (și trebuie să fie) identică și că experiențele diferă.

Călătoriile lărgesc orizontul

Lumea înseamnă opțiuni. Depășind granițele propriei comunități, copiii își lărgesc orizontul și descoperă multitudinea de oportunități ce îi așteaptă, înțeleg că au nenumărate alegeri posibile. Călătoria deschide mintea și inima către infinite posibilități, nu neapărat mai bune sau mai rele, ci doar diferite, soluții variate la întrebările vieții. Călătorind, copiii capătă o viziune mai clară asupra lumii din care fac parte, conștientizează minunile acesteia și se simt cu adevărat parte din acest întreg, din această comunitate lărgită a planetei Pământ.

Și nu în ultimul rând, călătoriile sunt o bucurie. Vacanțele cu ei ne ajută să le inspirăm pasiunea pentru călătorii și, mai ales pentru viață. Accesul la adevaratul optimism si bucuria de a trăi, din plin, cu nesaț și nerăbdare. Vacanțele cu copiii sunt prilej de bucurie, de a vă bucura împreună de viață!

Echipa Monterra

Distribuie acest articol:

Facebook
LinkedIn