Așteptând o surioară sau un frățior

Creștem împreună copii împliniți

În comunitatea noastră sunt așteptați să vină pe lume mai mulți bebeluși :-), majoritatea având frați sau surori mai mari, așa că am alcătuit o listă cu diverse idei care v-ar putea fi de folos în relația cu primul născut:

Pregatiri din timp

Pe cât posibil, faceți schimbările gradat și din timp. Fie că e vorba de mutarea într-un pat mai mare sau chiar de înscrierea la grădiniță, idealul este să nu le asocieze cu momentul apariției bebelușului, de aceea toate aceste schimbări este mai bine să fie făcute cu câteva luni în avans.

Lecturile

În prezent există numeroase cărți care pot constitui un punct de pornire în discuțiile cu cel mic privitor la misterul noii vieți și neliniștile sale. Recomandarea noastră este Așteptând un frățior sau o surioară, o carte aparent simplă dar din care poate afla cu ajutorul părinților cum arată un bebe în burtica mamei, ce înseamnă cordon ombilical, ce vor face mama și tata când va veni bebelușul…

Fotografiile

Alături de cărțile potrivite pentru acest eveniment, imaginile de când era mic sunt de mare efect în această perioadă și îl ajută să înțeleagă faptul că ”așa am fost și eu”! Vor descoperi astfel și necesitățile și obiceiurile bebelușilor, cum cresc aceștia și la ce se pot aștepta (adesea au impresia că vor avea un partener de joacă imediat :D).

Contribuția proprie

Fie că alege culoarea pereților, a așternuturilor, decide asupra unei noi jucării cumpărată special pentru nou născut sau pur și simplu realizează o creație proprie (pictură, colaj etc.) pentru camera copilului, dacă cel mic este dornic să ajute, tot ceea ce face el este bine să fie apreciat și arătat de fiecare dată cu bucurie vizitatorilor.

Îmbrățișarea de revedere

Timpul petrecut de mamă la maternitate, departe de copil, ca și venirea acasă împreună cu cel mic sunt o piatră de încercare. Este nevoie de o reconfirmare a iubirii mamei, de aceea o variantă este ca la sosirea acasă bebelușul să nu fie purtat de mamă, aceasta având astfel brațele libere pentru o îmbrățișare maaare :D.

Cadoul de la nou născut

Știm, cel mic nu vine cu cadouri :D, însă este o strategie de efect – la sosirea de la maternitate bebe îi aduce surorii sau fratelui un cadou. Ceva deosebit, care să-i facă o reală plăcere (nu foarte mare/ generos, pentru a nu acapara momentul).

Separarea

Oricât de greu este în prima perioadă cu cel mic, este de preferat să nu fie îndepărtat. Vacanța la bunici riscă să fie asociată cu sosirea noului membru al familiei și astfel să se simtă înlocuit, căpătând resentimente care apoi sunt greu de îndepărtat.

Un cod secret?

Toată lumea care va veni în vizită, chiar și străinii întâlniți pe stradă vor fi atrași în special de nou născut și atenția lor se va îndrepta spre acesta. Puteți stabili un cod secret pentru a vă atrage atenția atunci când se simte exclus sau stresat de evenimentele din jur – un cuvânt secret șoptit la urechea părintelui este suficient pentru a îi semnaliza acestuia că are nevoie de el (o îmbrățișare, puțin timp petrecut împreună…). Tratarea copilului cu respect îi va arăta că sentimentele sale sunt luate în serios și contează.

Musafirii

Și pentru că am adus vorba de vizitatori: în cazul în care aceștia sunt apropiați îi puteți ruga să îi acorde cât mai multă atenție, ba chiar să îi aducă un cadou cât de mic atunci când îi oferă ceva nou născutului, tocmai pentru a preveni pe cât posibil situațiile menționate mai sus.

Pentru a nu asocia negațiile cu cel mic

Un detaliu util în dialogurile cu cel mic este ca, atunci când cere ceva, explicația dată să nu îl includă ca motiv pe cel mic. La replica ”mami, hai să ne jucăm” este suficient un simplu ”termin ce fac acum și vin”, fără explicații suplimentare sau motivări de genul ”acum îi schimb hainele bebelușului, nu pot”, care îi vor crea sentimente negative față de noul membru al familiei (cel care îl împiedică să se bucure de ceea ce își dorește).

Spațiul personal

O soluție care îi oferă celui mare o zonă în care se poate retrage atunci când nu dorește să interacționeze cu cel mic și rezolvă problema jucăriilor periculoase pentru bebeluș este un spațiu personal (cât de mic). Noul membru al familiei va fi ferit de accidente iar cel mare va simți că este respectat

Echipa Monterra

 

Distribuie acest articol:

Facebook
LinkedIn