Activitățile de Viață Practică

Viață Practică

Doresc să prezint zona de Viaţă Practică şi să va ofer o perspectivă mai largă asupra obiectivelor avute în vedere prin intermediul lor.

Exerciţiile Vieţii Practice sunt acele activităţi ale vieţii de zi cu zi pe care copilul a avut prilejul să le observe acasă şi la care probabil a şi participat deja într-o măsură mai mare sau mai mică: prepararea mâncării, curăţatul diferitelor obiecte, îmbrăcatul şi dezbrăcatul, spălatul, udatul florilor etc. Exerciţiile Vieţii Practice au multiple obiective:

  • Canalizarea şi satisfacerea enormei nevoi de mişcare a copilului;
  • Stimularea, coordonarea, perfecţionarea şi armonizarea mişcărilor copilului prin experimentarea unui ciclu complet al unei activităţi;
  • Stimularea independenţei copilului faţă de adult, autonomia astfel câştigată dându-i siguranţă şi încredere în sine;
  • Dezvoltarea conştiinţei responsabilităţii faţă de sine, faţă de mediu şi faţă de comunitatea în care trăieşte;
  • Crearea unei ordini interioare personale şi a unei sensibilităţi faţă de specificul culturii în care trăieşte.

În funcţie de vârsta pe care o au, copiii sunt motivaţi în moduri diferite de activităţile Vieţii Practice:

  • Copiii cu vârste între 2 ani şi jumătate şi 4 ani sunt orientaţi spre procesul în sine. De aceea ei nu au nici o problema să spele acelaşi geam şi de zece ori la rând.
  • Activitatea copiilor mai mari de 5 ani este deja orientată spre scop, ei spălând un geam doar pentru a-l curată atunci când este murdar. De la această vârstă copiilor începe să le placă să-şi aleagă activităţi prin care să participe la viaţă comunităţii în care trăiesc.

Magda Crihan,  pedagog Montessori 3-12 ani

About Magda Crihan (17 Articles)
Pedagog Montessori si Coordonator educativ la Monterra. Diploma AMI 3-6 ani și 6-12 ani. Sunt parte dintr-o echipa de oameni vrednici, pentru care educatia e atat o provocare cat si un mod de viata. Atelierele de comunicare ESPERE m-au adus mai aproape de intelepciunea copiilor, de bucuria si nevoile lor.

Comentarii

Adresa de e-mail nu va fi publicata.


*