75 de Idei Montessori pentru a petrece cu folos timpul acasă

75 de Idei Montessori pentru a petrece cu folos timpul acasă
1. Notează în jurnal oricare dintre activitățile pe care reușești să le faci. Vei fi parte din istoria scrisă!
2. Desenează o hartă a camerei tale pe hârtie cu pătrățele. Asigură-te că etichetezi toate elementele.
3. Exersează-ți calitățile de jurnalist! Ia interviuri familiei și creează un ziar al casei.
4. Pregătește masa pentru familia ta. Cere ajutorul unui membru al familiei, să te învețe cum să faci asta.
5. Exersează-ți calitățile de fotograf! Fă poze cu cel mai mare/mai mic/mai ciudat obiect pe care îl găsești.
6. Explorează website-ul www.biography.com. Caută acolo personalități despre care te interesează să citești. Scrie pe o foaie persoana la care te-ai oprit și câteva lucruri pe care nu le știai despre ea.
7. Învață cum să participi la îngijirea mediului de acasă: spălat rufe, spălat vase, călcat rufe, curățat argintăria? Notează ce activitate îți place cel mai mult.
8. Lucrează alături de cineva care știe cum să construiască un gard, o rampă de bicicletă, un raft pentru cărți, o bancă, etc
9. Explorează site-ul www.howstuffworks.com și găsește o secțiune care te interesează. Scrie pe o foaie câteva lucuri interesante despre ce ai aflat.
10. Creează o hartă botanică a curții tale/ a casei tale/a balconului tău. Pune fiecare plantă la locul ei și eticheteaz-o cu numele ei comun. Poți să afli și denumirile științifice ale plantelor?
11. Ia o foaie de hârtie și desenează pe ea 10 cercuri. Încearcă să transformi cât mai multe dintre ele în obiecte (de exemplu, unul poate fi soarele, altul poate fi o minge etc). Ține cont că e important să desenezi cât mai multe obiecte, nu neapărat calitatea desenului.
12. Scrie o recenzie a unui film pe care l-ai văzut. Povestește ideea de bază și ce ția plăcut. Ce nu ți-a plăcut?
13. Povestește familiei tale cum și-a căpătat numele una din zilele săptămânii. Repetă și memorează zilele săptămânii in ordine.
14. Explorează website-ul Agenției Europene Spațiale si găsește o secțiune de interes pentru tine. Scrie pe o foaie câteva informații interesante despre ce ai aflat și împărtășește-le cu ceilalți.
15. Scrie scrisori prietenilor și rudelor tale.
16. Scrie o recenzie a unei cărți pe care ai citit-o. Povestește ideea de bază și ce ți-a plăcut. Ce nu ți-a plăcut? Cum a procedat autorul ca să spună povestea? Ce nu i-a ieșit prea bine?
17. Explorează website-ul acesta. Caută câteva istorii. Scrie un rezumat al poveștii tale preferate.
18. Citește câteva poezii. Memorează poemul tău preferat și recită-l familiei tale.
19. Gândește-te la una dintre poveștile tale preferate. Încearcă să o interpretezi pe scurt, doar prin gesturi și mimică, fără să scoți niciun cuvânt. Prezintă sceneta în fața familiei tale și invită-i să ghicească povestea.
20. Spune povești. Gândește-te la o poveste pe care o știi și spune-o în diferite feluri. De exemplu, spune povestea dintr-un punct de vedere diferit sau într-un cadru de desfășurare diferit.
21. Explorează pe youtube filmulețe despre cum se fac diferite lucruri. Alege 2 sau 3 astfel de filmulețe. ÎNAINTE să te uiți la ele, fă o predicție despre cum crezi tu că acel lucru este făcut. Uită-te la video și scrie modul în care respectivul lucru este făcut în realitate. Cât de aproape a fost predicția ta? Ce te-a surprins?
22. Exersează-ți abilitățile de povestitor. Scrie o scurtă povestire, cu minim trei enunțuri, în care să folosești cuvintele: albină, tren, pescar. Tu alegi cine este personajul principal. Dacă ți s-a părut ușor, scrie o povestire amuzantă folosind cuvintele: castel, pește, medic.
23. Descoperă ce legume se folosesc de obicei la gătit primăvara (spanac, ceapă verde, etc) și învață să pregătești din ele o masă delicioasă.
24. Învață să gătești un fel de mâncare care e de obicei făcut toamna, de exemplu fasole bătută, varză călită, ghiveci de legume, plăcintă de mere, etc
25. Explorează website-ul www.history.com și află câteva lucruri interesante despre Egiptul Antic.
26. Daca aveți acasă o pungă de boabe de proumb pentru floricele, ia o lingură de boabe din pungă și estimează câte boabe sunt în ea. Apoi numără-le să vezi cît de aproape ai fost cu estimarea ta.
27. Ajută-ți familia să planificați următoarea vacanță împreună. Caută informații despre obiective turistice, geografia spațiului și cultura din zona pe care plănuiți să o vizitați. Creează pe hartă drumul/felul în care veți ajunge la destinație.
28. Uită-te la pliantele cu reclame care vin de la magazine. Compară cel puțin 5 produse care se vând în mai multe magazine. Care magazin are cel mai bun preț. Fă un tabel cu informațiile găsite.
29. Cere să ți se arate cum să faci poze cu aparatul foto al familiei tale. Învață diferitele setări și caută denumirile diferitelor părți componente precum, lentilă, blitz, ș.a.
30. Scrie un bilet de mulțumire cuiva. De exemplu mulțumește-i unui bunic că a petrecut timp cu tine, mulțumește unui frate sau unei surori care te-a ajutat să înveți ceva. Asigură-te că le înmânezi biletul.
31. Fă un rezumat a unei cărți pe care ai citit-o de curând. Prezintă personajele principale și descrie pe scurt acțiunea. Nu divulga finalul. Este o carte importantă? Ce lucru interesant ai învățat din ea?
32. Învață cum să așezi masa și fă lucrul acesta săptămâna aceasta.
33. Fă o listă cu 20 de verbe puternice și scrie o compunere cu ele.
34. Fă o statistică. Fă un grafic cu privire la ora la care mergi la culcare, numărul de pagini pe care le citești zilnic,
câți mililitri de apă bei pe zi și cât îți ia să servești micul dejun. Ce altceva poți să mai măsori?
35. Fă etichete cu numele membrilor familiei tale pentru a le folosi atunci când serviți masa.
36. Curăță frigiderul împreună cu un părinte.
37. Explorează pagina de internet www.weather.com și caută prognoza meteo pentru orașul în care trăiești. Compară prognoza aceasta cu cele din alte două orașe din alte părți ale țării. Poți găsi un loc în care este mult mai cald decât unde locuiești tu? Sau unul în care este mult mai frig? În afară de temperatură ce altceva se prezice pe această pagină de internet?
38. Află cum să numeri în ordine descărcătoare de la 10 la 0 în șase limbi diferite. Poți afla cum să spui mulțumesc în acele limbi?
39. Cu acordul părinților tăi sună o mătușă, un unchi, o verișoară, un bunic sau o bunică și stai de vorbă cu ei.
40. Explorează această pagină de internet și citește câteva articole.
41. Învață cum să faci o brățară de prietenie și fă și tu una.
42. Scrie o compunere cu acest început dat: Coboram cu sania cea mai abruptă pantă când…
43. Uită-te pe fereastră și găsește 5 semne ale primăverii. Scrie despre ele, desenează-le sau fotografiază-le.
44. E timpul să îți încerci talentele culinare. Ce spui de niște clătite? Caută o rețetă de clătite și încearcă să o pregătești pentru familia ta. Ar trebui să ai la dispozitie ouă, făină, lapte, apă minerală, ulei și ceva pentru a le umple.
45. Cum ar fi să te întorci în timp și să cercetezi despre viața vechilor greci? Găsești informații interesante aici, aici sau aici.
46. Scrie o compunere cu acest început dat: A venit primăvara, iar eu o să …
47. Decupează dintr-o revistă 5 elemente: un soare, flori, o pungă, o ciocolată, un copil. Lipește-le pe o foaie. Încearcă să faci o povestire cu acestea. Scrie povestirea pe aceeași foaie.
48. Câte obiecte care încep cu litera C găsești în camera în care te afli? Notează pe o hârtie aceste cuvinte. Dacă ți se pare amuzant repetă provocarea, alegând altă literă.
49. Alege un borcan sau o cutie. Decorează-le folosindu-ți imaginația. Scrie pe bucăți de hârtie câte trei mesaje calități, pornind de la prima literă a alfabetului: armonie, artă, așteptare/ bucurie, bunătate, bogăție etc.
50. Învață o deprindere nouă: cusut, croșetat, împletit etc.
51. Poate ai aflat ceva despre zeii greci. Fă o prezentare către ceilalți membri ai familiei. Surprinde-i cu o invitație scrisă, în care să precizezi, ziua, ora, locul și subiectul prezentării.
52. Ocupă-te săptămâna aceasta de rufe: pune-le la spălat, apoi și de toate operațiunile de după: să le intinzi la uscat, să le împăturești și să le așezi în dulap.
53. Fă o listă cu toți președinții României din ultimii 30 de ani. Memorează, cronologic, secvența lor.
54. Alege cartea ta preferată și desenează o copertă nouă pentru aceasta. Scrie numele cărții și autorul.
55. Cât de multe lucruri știi despre igiena orală? Caută în dicționar următorii termeni: cavitate, molar, gingii, dentină, fluor și prefixul orto.
56. Aici găsești informații interesante, în limba engleză, despre igiena orală
57.Citește o poezie formată din strofe de patru versuri. Observă cuvintele de la finalul fiecărui vers, rimă. Incearcă și tu să folosești cuvintele rimă pentru a compune propria poezie.
58. Exersează legarea șireturilor.
59. Exersează meseria de reporter. Realizează un interviu cu un membru al familiei. Alcătuiește un plan cu 10 întrebări. După ce le-ai scris, poți avea interviul. Notează după interviu răspunsurile primite. Amintește-ți cât mai multe detalii.
60. Estimează numărul de obiecte care sunt în bucătăria ta: pahare, căni, farfurii, furculițe, linguri, cuțite, cratițe. Numără-le apoi și fă un inventar al lor.
61. Te-ai gândit vreodată să exersezi scrierea fără a te uita la ceea ce scrii? Asta poate fi un adevărat act de curaj. Pregătește-ți cele necesare scrisului și acoperă-ți mâna cu un prosop. Încearcă primul cuvânt: mama. Ce a ieșit? Continuă cu ceea ce dorești. Observă claritatea literelor și, mai ales, dacă ai reușit sa scrii drept.
62. Cunoști detalii despre drapelul țării noastre? Ai aici și aici niște surse din care te poți documenta. Fă un scurt proiect despre asta.
63. Gândește-te la o femeie renumită din istorie. Adună informațiile într-un mic
proiect.
64. Prepară un fel de mâncare pentru mebrii familiei tale, săptămâna aceasta.
65. Caietul cu secrete. Acest caiet este precum cel mai bun prieten al tău. Dacă ești nervos, dacă ești supărat pe cineva, poți scrie aici tot ceea ce nu reușești să spui. Poți scrie aici tot ceea ce îți trece prin minte. Poți să îți anunți părinții despre existența lui și, cu acordul tău, ei îți pot lăsa răspunsuri în el.
66. Pune o sămânță la încolțit, în pământ. Observă ce se întâmplă.
67. Stabilește o întâlnire cu părinții tăi în care să le spui despre ceea ce crezi că te pricepi foarte bine să faci și unde ești de părere că mai ai de exersat.
68. Johann Sebastian Bach s-a născut pe 21 martie 1685. Ascultă o arie din opera lui.
69. Știai că sărbătorim Ziua Pământului pe 22 aprilie, în fiecare an? Află mai multe de aici.
70. Am auzit foarte des vorbindu-se despre reciclare și despre selectarea deșeurilor. Setează compartimente diferite pentru plastic, hârtie/ carton, sticlă, gunoi menajer.
71. Observă monedele și bancnotele din pușculița ta. Scrie în dreptul fiecăreia personalitățile care apar pe ele. Încearcă să le memorezi.
72. Scrie o recomandare/ un poster cu titlul Ai grijă de animale. Realizează și un desen.
73. Scrie un text/ un poster cu titlul Ai grijă de plante. Realizează și un desen.
74. Măsoară cu o riglă lungimea, lățimea și înălțimea biroului tău. Știu, nu ai o riglă atât de mare, însă poți face calcule. Spor!
75. Inventează o sărbătoare a familiei pe care să o sărbătoriți în fiecare an, în amintirea acestor zile. Marcheaz-o în calendar, găsește-i un nume. Împartășește ideea ta cu ceilalți.
NOTĂ Aceste activități pot fi făcute de copii independent sau sub supravegherea unui adult. Copiii au nevoie de încurajare, în cazul în care vă arată rezultatele proiectelor lor.
Comentarii