10 ani de Monterra!

10 ani de Monterra!

La mulți ani, Monterra!

Celebrăm astăzi, cu emoție și recunoștință, 10 ani de existență pentru Școala și Grădinița Monterra. Într-un fel, este normal și firesc să fim împreună aici în decembrie 2020, pentru a crește împreună copii fericiți și împliniți – și pare că facem asta dintotdeauna :-). În alt fel, când ne gândim la începuturi, ne umplem de fiori și  ni se pare cu neputință să fi trecut 10 ani atât de repede, să fie Monterra acum în 2 sedii, să oferim educație Montessori în 9 comunități de copii, cu peste 40 de angajați și peste 150 de familii.

Pentru mine, Monterra a fost un salt în necunoscut. Dar atunci când vezi lumea cu inima, totul pare să fie magie. Cum sunt o mare iubitoare de poveșți, câteodată mă gândesc la povestea Monterra și similaritățile care există între această poveste și basmele pe care le citeam cu mare plăcere în copilărie.

Eroul pornește la drum să găsească apa vieții și apa morții; nu este absolut sigur că apa există, pe de altă parte există o poveste în acest sens, iar apa vieții și apa morții pare singura soluție. Tot așa, am pornit la drum cu Monterra fără să știu cu adevărat ce este Montessori. Știam doar că există, știam că nu se poate ca educația copiilor să se facă într-un singur fel; cu siguranță există variante mai bune și mai potrivite. După care m-am aventurat în lumea Montessori fără să fi văzut cu ochii mei înainte o grădiniță Montessori și fără să fi terminat de citit prima carte a Mariei Montessori. După toate criteriile, era o decizie destul de nebunească.

În drumul său, eroul primește încă de la început foarte mult sprijin – câteodată un cal năzdrăvan, altădată o zână sau o vrăjitoare bună îl ajută să țină calea dreapta. Am simțit de la început că nepriceperea mea inițială este compensată de sprijinul pe care l-am primit în toată această călătorie. Și de atunci, la Monterra sunt constant uimită de oamenii potriviți care apar exact atunci când este nevoie de ei (da, nu apar de regulă mai devreme, ci fix atunci când trebuie), de ideile care se nasc exact atunci când este nevoie de ele și bineînțeles de sinergia din interiorul echipei Monterra, întreagă echipa care aduce la viață Montessori și fără de care nicio poveste nu ar mai prinde viață. Sunt constant uimită și recunoscătoare pentru calitatea, energia pozitivă, implicarea, dăruirea și pasiunea pe care o văd în oamenii din echipa Monterra.

Pe drumul său, eroul învață că, atunci când pare că se abate de la drum să ajute o creatură aparent neînsemnată, tot ajutorul acesta se întoarce în viața lui, de regulă exact atunci când este nevoie de el. Astfel, atunci când faci fapte bune și ai grijă de fluturași, buburuze, albinuțe și licurici, când iubeșți anemonele și te bucuri de raze de soare, atunci visele tale prind viață și te poți trezi că ai ajuns deja până la stele – aproape de Andromeda, Delphinus și Casiopeea.

În drumul său, eroul face, inevitabil, greșeli – câteodată unele destul de mari și câteodată chiar la începutul drumului. Greșelile sunt inerente și te poți trezi câteodată în fundul unei fântâni, fără nicio posibilitate de a ieși la suprafață. Pare că eșți complet blocat. Inițial, am crezut că este nevoie de eforturi supraomenești că să ieși din fântână, că poți face asta doar atunci când ai super-puteri sau instrumente magice. Apoi, am învățat, încet-încet, că este suficient să nu renunți. Să ai răbdare. Să lustruiești frumos, pas cu pas, fundul fântânii, până devine lin și așezat. Să stai acolo și să continui să mergi, încet-încet. Să nu te oprești.  Atunci când nu renunți, apar soluții acolo unde păreau să fie doar blocaje. Câteodată, faci un salt în necunoscut și ti se pare că nu ai nimic, după care te trezești că găsești pe parcurs inclusiv o super-rachetă cu mai multe module de aterizare.

Nu cred că toate salturile în necunoscut sunt o reușită; cred că Monterra este aici și acum parte din viață noastră o dată pentru că servește unui bine mai înalt de care lumea are nevoie – educația autentică a Copilului – și apoi pentru că, strânși laolaltă de același scop, formăm cu toții, echipa – copii – părinți, o comunitate puternică în care avem suficiente valori comune pentru a fi împreună aici și acum, avem suficiente păreri diferite pentru a ne provoca constant și a continuă constant să creștem și să inovam și avem suficiente provocări, interioare și exterioare, pentru a ne testa rezistența și a ne ajuta să ne cunoaștem și să ne definim mai bine.

Pentru întreaga echipa Monterra, de acum și de pe tot parcursul celor 10 ani, mulțumesc din inimă! Implicarea, dedicarea, pasiunea și entuziasmul vostru sunt cele care fac posibile educația Montessori autentică aici în București!

Pentru fiecare familie din comunitatea Monterra, de acum și de pe tot parcursul celor 10 ani, mulțumesc din inima pentru încrederea acordată și parteneriatul nostru! Suntem onorați să fim alegerea voastră într-o misiune de o importanță crucială și suntem recunoscători să va avem aici – pentru că doar împreună putem aduce la viață proiectul Monterra!

Mulțumesc din inima tuturor colaboratorilor noștri – ADEMR, MIB, AMANESER, Green Zone Catering, Multisport și mulți alții – fiecare prin contribuția să face posibilă experiență de la Monterra și ne ajută să construim propria noastră Terra  :-).

La mulți ani, Monterra! Cu mare bucurie, anunțăm magia făcută cu inimile noastre:

120 de luni o Comunitate Montessori,
521 de săptămâni de bunătate contagioasă,
3650 de zile în care creștem împreună copii fericiți,
87600 de ore în care ceea ce facem contează,
10 ani de educație Montessori de calitate!

Cu recunoștință,
Anca Trifu, Fondator Monterra

About Alina Fekete (103 Articles)
Specialist în design și comunicare. Cel mai important rol este însă cel de părinte - alături de cei doi copii ai mei descopăr lumea fascinantă care ne înconjoară.

Comentarii

Adresa de e-mail nu va fi publicata.


*