Serbările la Monterra

Aici cresc Montessori

Mesajul care ne ghidează în activitatea noastră de zi cu zi la Monterra este ”Construim o comunitate Montessori”. Vizual, petele Monterra (modelul de pe pielea girafelor) sunt imaginea comunității pe care ne dorim să o formăm: împreună formează un întreg armonios însă fiecare este diferită, unică. Comunitatea noastră este în plină dezvoltare și ne bucurăm să petrecem împreună momente frumoase de fiecare dată când avem prilejul, în special deoarece considerăm ca educația civică și participarea la viața comunității sunt valori ce merită a fi promovate, înainte de toate prin exemplu propriu.

Ne dorim ca serbările să fie petrecute împreună, în comunitate, cu drag și relaxare, astfel încât ne bucurăm de fiecare prilej de sărbătoare, fie Crăciun, Paște, 8 Martie, Ziua tatălui, Ziua Copilului, finalul de an școlar și… câte și mai câte :D. Le abordăm cu gândul în special la copii și ce dorim să le transmitem lor și iată cum am ales să celebrăm ocaziile speciale:

Aniversările

Ziua de naștere este un moment foarte important și cu această ocazie ne adunăm împreună cu toți copiii pentru ca sărbătoritul să se simtă astfel parte a colectivului. Părinții și bunicii sunt bineveniți la acest eveniment și recomandarea noastră pentru cei care optează să participe la această activitate este ca în ziua respectiva copilul aniversat să aibă program scurt și să-i însoțească la finalul evenimentului – cadoul unei după amieze alături de familie este neprețiut pentru cei mici.

Cu ocazia acestei zile speciale rugăm părinții să ne împrumute câte o fotografie din fiecare an de viață al copilului și alte câteva care arată evenimente importante din viața acestuia. Sărbătorim ziua de naștere a fiecărui copil uitîndu-ne la aceste imagini și povestind despre cum s-a născut, cum a crescut, cum a învățat să stea în șezut, să se târască, să meargă etc… Pe parcursul acestei povești copilul poartă în mâini Globul Pamantesc și se învârteste (de atâtea ori câți ani împlinește) în jurul unei lumânări ce simbolizează Soarele.

Nu recomandăm costumarea cu acest prilej în diferite personaje, la fel cum, în general, pentru hainele purtate la clasă recomandam evitarea celor ce conțin branduri foarte puternice (Cars, Spiderman, Hello Kitty etc). Aniversarea este o zi importantă, în care apreciem copilul pentru ceea ce este el și nu încurajăm abordarea unor măști.

Propunerile noastre pentru tortul aniversatului sunt torturile cu fructe (în locul celor cu ciocolată) și recomandăm din toată inima torturile raw-vegan, asfel încât copiii să se bucure de o gustare sănătoasă.

Serbările

Considerăm că o serbare cu prezentatori, costume, scenete, poezii și cântece rostite într-un cadru fastuos reprezintă o sursă de stres pentru cei mici și ei trăiesc mult prea puțin bucuria momentului. De obicei și pentru părinți toată alergătura după costum, problemele legate de sumele mari impuse de astfel de evenimente și, foarte posibil, lacrimile copilului reprezintă o sursă de agitație. Astfel încât am ales de comun acord cu comunitatea noastră (părinți și copii) să organizăm… ieșiri în natură sau începuturi cu gânduri bune, bazar cu obiecte realizate de cei mici, întâlniri pline de bucurie cu părinții (uneori doar mamele sau doar tații :D), evadări în parcuri de aventură, adevărate ”șezători” la care am sculptat dovleci alături de părinți, serbări pline de emoții și piese de teatru atunci când cei mici și-au dorit-o…

Crăciunul

În ceea ce privește tradițiile  și ritualurile, am preferat să păstrăm misterul existenței unor personaje ca Moș Crăciun și  credem că acasă este principalul loc de formare al copilului în acest sens. Respectăm modul în care fiecare familie dorește sa trăiască sărbătorile și alegem să transmitem mai degrabă ideea că luna aceasta este un timp al dăruirii și al prieteniei – motiv pentru care la Monterra Moș Crăciun nu ne vizitează în persoană. Preferăm să povestim despre spiritul Crăciuniului și bucuria de a dărui, urmând ca Mos Crăciun sa vină în Ajun fiecare casă în parte, acolo unde este așteptat.

Considerăm că noi, fiecare în parte – prin cadourile pe care ni le facem, prin gesturile făcute, prin toate acțiunile noastre – păstrăm spiritul dăruirii, generozității și al bunăvoinței viu și credem că acesta este mesajul acestei sărbători. Din acest motiv serbările noastre implică întreaga comunitate și copiii și părinții sunt rugați să participe făcându-și mici bucurii. Vorbim copiilor despre magia iubirii și a generozității și, mai ales, despre puterea de a crede în ceva invizibil dar extrem de puternic, o capacitate de care avem mare nevoie în viață: să credem în noi înșine, în iubirea necondiționată a familiei, în puterea prieteniei și în concepte care nu sunt tangibile dar sunt extrem de valoroase (dreptate, adevăr, frumos, bunătate….).

Ni se pare important să ne construim și propriile obiceiuri, prin intermediul cărora le povestim copiilor despre importanța de a celebra și respecta tradițiile peste timp, despre bucuria sărbătoririi și importanța gesturilor mici, despre bunătate, căldură, familie și comunitate. Organizăm frecvent ateliere părinți-copii la care adulții sunt invitați să participe alături de cei mici, pentru a petrece timp de calitate împreună, în luna decembrie am instaurat deja tradiția „Prietenul secret” (un joc pentru întreaga familie) și cerem sprijinul comunității noastre pentru diferite proiecte caritabile pe care le susținem. Ne dorim să implicăm activ și părinții în inițiativele noastre: îi invităm ca la evenimentele noastre, dacă doresc, să contribuie cu câteva bunatăți pregătite acasă împreună cu copiii (degustrarea acestora este prilej de încântare și mare mândrie pentru cei mici :D), le cerem ajutorul în proiectele noastre (de grădinărit, de exemplu) și ne-am bucurat mereu de surprizele făcute (un coș cu nuci adus la clasă sau o vizită în care li se împărtășesc celor mici din tradițiile personale) etc. Încurajăm darurile facute cu multă dragoste și pasiune chiar de către copii: vă propunem sa îi cooptați pe cei mici la un scurt atelier de creație în familie – sigur vor ieși lucruri fantastice!

Voia bună și creativitatea sunt cuvintele cheie ale oricărei celebrări la Monterra și vă așteptăm cu drag alături de noi, să petrecem clipe frumoase împreună.

Echipa Monterra

Distribuie acest articol:

Facebook
LinkedIn