Responsabilitatea socială în mediul Montessori

Responsabilitatea socială în Montessori

Unul dintre primele lucruri pe care îl remarcă cei care vizitează o clasă Montessori în timpul activităților este atmosfera calmă, armonia. Copiii (adesea peste 25 într-o clasă) vorbesc în șoaptă și, lucru surprinzător, sunt amabili și săritori, făcându-le reală plăcere să ajute. Oricine are copil știe cât de surprinzătoare este această imagine… și totuși ea este caracteristică mediului Montessori.

Care este ”secretul”?

Cheia de boltă a abordării Montessori este respectul, mai precis respectul pentru sine, ceilalți si mediul înconjurător. În metoda Montessori nu există competiție: copiii sunt încurajați să formeze o comunitate bazată pe respect și cooperare, nefiind competitori ci parteneri de drum în explorarea lumii. Ei devin prieteni, se ajută unii pe alți în depășirea problemelor, exersând spiritul de echipă și conlucrarea. Se dezvoltă astfel un simţ al responsabilităţii faţă de ceilalţi membri ai comunităţii și se naște responsabilitatea socială.

De asemenea, libertatea este esențială în pedagogia Montessori. Mediul pregătit oferă un număr mare de opțiuni și astfel copiii își pot exercita voința, însă este o libertate într-un cadru bine stabilit. Stabilirea unor limite clare se face cu câteva reguli simple, dar esențiale, și deși acestea poti să difere de la o clasă la alta, de obicei toate au aceeași idee de bază: tratează cu respect pe oricine și orice (toate ființele vii și toate obiectele materiale din mediul în care ne desfășurăm activitățile). Astfel, în metoda Montessori, libertatea înseamnă și responsabilitate.

Toate aceste reguli nu sunt doar enunțate. Pentru a se ajunge la interiorizarea lor de către copii este nevoie de efortul susținut și preocuparea constantă a educatoarei. Pedagogul Montessori detaliază periodic regulile de comportament în societate în cadrul lecțiilor de ”graţie şi curtoazie” pe care le susține și este un model de comportament dezirabil, vorbind mereu în șoaptă, calm, cu multă răbdare și bunăvoință. Copiii nu au aceste cunoștințe și este nevoie să li se arate mereu prin exemplu personal, jocuri de rol și explicații detaliate ceea ce se cuvine să facem în diferite situații (cum se salută, cum se intervine într-o conversație, când să își ofere ajutorul etc.), lucruri cu care chiar și adulții încă se mai confruntă :D.

Rezultatul acestor eforturi susținute este o comunitate strânsă, în care copiii interacționează firesc, cu amabilitate și bunăvoință, încântați să-și exerseze noile abilități sociale. Respectul, compasiunea, bunătatea și empatia sunt valori pe care metoda Montessori încearcă să îi ajute pe copii să le interiorizeze, considerând că acest lucru nu poate fi impus sau obținut prin recompense sau pedepse, ci vine din interior.

Sfaturi pentru acasă

Recomandarea pentru părinți este de a valorifica toate acele situații în care copilul își poate exersa empatia și de a nu uita că puterea exemplului este cel mai bun instrument. Interiorizarea este un proces de durată și este nevoie de constanță pentru ca cel mic să devină conștient de propriul comportament și de modul în care acțiunile sale îi afectează pe ceilalți. Iată doar câteva idei pentru a cultiva empatia, respectul și colaborarea în cadrul propriei familii:

  • Cereți-i ajutorul și mulțumiți-i de fiecare dată.
  • Fiți disponibil atunci când are nevoie.
  • Învățați-l respectul și aprecierea pentru viață, compasiunea față de animale și grija față de mediu.
  • Stimulați empatia. Încurajați-l să-și ofere ajutorul atunci când cineva e supărat, iar dacă un membru al familiei este bolnav, implicați-l în îngrijirea acestuia (de exemplu îl puteți ruga să vă ajute la prepararea ceaiului și îl puteți duce apoi împreună persoanei bolnave). Implicați-l în alegerea unor jucării sau haine pe care să le donați.
  • Faceți activități care presupun colaborare și ajutor de ambele părți. Împachetați așternuturile împreună sau creați felicitări pentru cei dragi și scrieți-le mesaje personale, de exemplu.
  • Construiți un ritm propriu familiei: luați masa împreună, citiți seara etc.
  • Stabiliți sarcini şi limite acceptabile, flexibile, pe care copilul dvs sa le poata accepta si respecta usor. Menţineţi autoritatea într-un mod plin de calm, răbdare și afecțiune.

Alina F.

About Alina Fekete (103 Articles)
Specialist în design și comunicare. Cel mai important rol este însă cel de părinte - alături de cei doi copii ai mei descopăr lumea fascinantă care ne înconjoară.

Comentarii

Adresa de e-mail nu va fi publicata.


*