Micul ajutor în bucătărie

Aici cresc Montessori

Un copil învață cel mai bine ”făcând”. Fiind încurajat mereu, fără a i se limita posibilitățile, având responsabilități. Bucătăria nu face excepție, ba chiar e un loc grozav pentru experiențe noi, iar cei mici sunt încântați să participe. Activitățile practice, cele care imită viața adultului și pe care copilul e atât de nerăbdător să le încerce și el sunt nenumărate în bucătărie: de la prepararea unor feluri de mâncare, la spălatul vaselor, ștersul mesei, măturat, pus masa etc.

Cel mai mult le place să gătească. Entuziasmul lor e o bucurie. E adevărat, e nevoie de răbdare (tot procesul va dura de două ori mai mult :D) și flexibilitate (preparatul final e posibil să conțină ceva mai multă făină – scăpată accidental în bol sau, dimpotrivă, o parte din zahăr probabil nu va ajunge în compoziție :D). De asemenea, este necesar să cunoască și respecte regulile pentru siguranță privitor la folosirea aragazului, cuțitelor ascuțite, aparatelor electrocasnice, a preparatelor fierbinți scoase din cuptor etc… e important să le cunoască, să fie clare de la bun începu și stabilite în funcție de limitele proprii  copiilor implicați (vârstă, abilități). Mai e nevoie și de puțină planificare (dacă nu sunt toate la îndemână e posibil ca lucrurile să scape de sub control) și de asumarea faptului că se va face murdărie, însă de fiecare dată când i-am invitat pe cei mici să preparăm ceva împreună, inițiativa a fost un succes.

Și sunt capabili de multe lucruri, cu ghidare atentă și supraveghere, pot chiar să folosească mixerul sau să curețe legume. De altfel aceasta este și una din activitățile de viață practică agreate de cei mici. Ei sunt fascinati când părinții au încredere în ei și îi lasă să facă activități care, după parerea lor, sunt doar pentru adulti: toarnă ingredientele în bol, amestecă, frământă aluatul, îl întind cu sucitorul, taie formele de fursecuri, pun gem pe cătite și le rulează, ung tava cu ulei, taie o parte din legume, folosesc răzătoarea, decorează prăjiturile, pun ingredientele pe blatul de pizza… spală vasele, curăță spațiul etc.

Este o joacă serioasă. Serioasă pentru că ei învață enorm. Descoperă noi texturi și arome, află lucruri noi, își dezvoltă motricitatea fină, coordonarea mișcărilor, concentrarea și răbdarea, învață despre alimente sănătoase și un anumit stil de viață, participă activ la viața comunității/ familiei din care fac parte, înțeleg că ajutorul lor este necesar și se simt utili, capătă încredere în forțele proprii și siguranță de sine, le este facilitatată educarea responsabilității, a respectului pentru activitatea altuia și răbdarea de a aștepta rândul propriu, dezvoltă un mod de gândire ordonat… În plus, implică  noțiuni de știință, numere, cântărire, rezolvarea unor probleme, operațiuni realizate după o secvență, citit, bugete, măsurare, informații noi despre alte culturi…

Există numeroase sugestii de rețete ușor de preparat alături de cei mici. Noi am pregătit de la compot de mere, bomboane raw-vegan, și supă de legume până la prăjitură cu mere și vanilie  – de fiecare dată copiii au fost implicați în aproape fiecare etapă și la final s-au bucurat să încerce preparatul realizat de ei. În cadrul familiei gătitul împreună cu copilul înseamnă și timp de calitate petrecut împreună, amintiri frumoase pentru mai târziu :D.

Echipa Monterra

Distribuie acest articol:

Facebook
LinkedIn