Din experienta unui parinte: gradinita Montessori

In urma cu cativa ani cand fata mea Maria implinea 2 ani, sotia mea deja era implicata trup si suflet de cateva luni bune in cautarea gradinitei perfecte. Eu credeam cand am purtat prima discutie in aceasta privinta ca va fi simplu: o dam la o gradinita apropiata de locul meu de munca astfel incat sa imi fie usor si simplu s-o duc si s-o iau de acolo. Cateva luni mai tarziu eram dupa indelungi conferinte incasate intr-un ritm macar saptamanal, am inteles ca nu va fi in fapt deloc usor, ba chiar va fi un lucru extrem de dificil sa gasim ceva care sa atinga standardele minime stabilite  de jumatatea mea. Prin urmare dupa 2 incercari esuate lamentabil am luat o pauza. Apoi sotia mea a descoperit (de fapt a auzit de la niste prieteni) ca se deschisese de cateva luni o gradinita noua in cu predare in sistem alternativ: Montessori.

Dupa ce a studiat si acest sistem de predare alternativ ( sau poate deja stia de el nu mai tin minte), a decis ca acesta este modul in care doreste sa fie educata Maria. Eu fiind mai practic am intrebat cat costa si unde este situate gradinita dar a fost unul dintre acele momente in viata  in care iti dai seama ca parerea proprie nu conteaza iar decizia a fost luata chiar daca ti se cere opinia. Cateva zile mai tarziu am fost si am vizitat gradinita si in mai putin de 2 saptamani la varsta de 2 ani 9 luni Maria a devenit unul dintre primii 10 copii care mergeau la o gradinita Montessori in Bucuresti.

Trebuie sa marturisesc ca desi am fost si sunt unul dintre acei tatici care chiar s-au ocupat (sau cel putin incearca) de copiii lor, nu consideram la acea vreme ca gradinita este un lucru important pentru educatia copiilor avand in vedere ca “pe vremea mea” la gradinita ne jucam si cam atat, educatia incepand abia la scoala.

Dupa cateva saptamani la gradinita am descoperit ca spre deosebire de gradinitele precedente Mariei chiar ii placea acolo si mai ales isi iubea educatoarea asa ca am decis sa fiu mai deschis si am inceput sa citesc despre acest sistem, mai ales ca gluma se ingrosa si sotia mea deja isi punea problema sa o dea si mai departe la scoala in acest sistem. Am descoperit ca in Montessori si gradinita este tot un fel de scoala, dar o scoala diferita in care copiii sunt indrumati individual si mai putin in grup sa descopere ceea ce ii pasioneaza si despre ce vor sa afle mai mult dar ghidati astfel incat sa nu le scape ceva iar educatia sa fie complete. Aici nu exista ore fixe in care toti copiii sa faca ceva anume ( tin minta ca noi trebuia sa desenam toti odata, sa cantam toti odata, sa invatam poezii toti odata, etc) iar apoi unii sa primeasca stelute iar altii puncte negre. In plus asta se potrivea perfect cu personalitatea fetei mele: foarte timida inclusiv cu copiii de varsta ei dar in acelasi timp extrem de incapatanata si decisa sa nu lase pe nimeni sa-i spuna ce trebuie sa faca si in plus incapabila sa ia decizia de a alege intre 2 lucruri care ii plac.

In scurt timp  Maria a inceput sa-mi impartaseasca diferite experiente zilnice (cu conditia sa nu o intreb eu direct) care au devenit pentru mine unul dintre cele mai asteptate moment ale zilei iar din punctul ei de vedere secretul nostru pentru ca intotdeauna mi le povestea in timpul petrecut impreuna pana cand ajungeam s-o luam si pe mamica ei de la servici si nu era deloc multumita dar ii povesteam si ei ce mi-a spus. Acest fapt  impreuna cu deschiderea ei treptata m-a facut sa accept alegerea sotiei mele si mai mult sa sustin Montessori si in fata prietenilor mei care incepeau sa aiba copii. Pe masura ce Maria a crescut am inceput sa cunoastem o parte din parintii copiiilor de aici si nu mica a fost surpriza mea si mai ales bucuria cand Maria a fost laudata de alti parinti care aflau ca copiii lor au invatat de la ea sa lucreze cu un material sau altul pentru ca alte 2 lucruri  importante de stiut despre acest sistem sunt ca nu exista grupe de varsta copiii de varste diferite fiind pusi impreuna pentru a invata unii de la altii, astfel incat intr-o grupa gasesti copii de la 3 la 6 ani si de asemenea ca pentru fiecare lucru nou de invatat exista material gandit special sa faciliteze acest lucru copiiilor.

Acum dupa 6 ani petrecuti in universul Montessori cu 2 copii educati si crescuti in el pot sa spun ca decizia sotiei a fost una foarte fericita.

Alin O.

About Alin O. (4 Articles)
Parinte a 2 copii crescuti in sistem Montessori.

Comentarii

Adresa de e-mail nu va fi publicata.


*