Despre reciclare

Aici cresc Montessori

În fiecare luna strângem materialele reciclabile si cu ajutorul celor de la Recicleta si Uleiosul ajutam la salvarea planetei noastre. Si cum fiecare gest, oricât de mic, contează, dorim sa va împărtășim câteva informații importante despre reciclare, de la partenerii noștri Recicleta și Uleiosul:

– 1 litru de ulei alimentar uzat poluează până la un milion de litri de apă
– 663 de milioane de oameni nu aveau acces la apă potabilă în anul 2010
– Se preconizează că apa va deveni mai preţioasă decât petrolul în doar 15 ani (articolul integral aici)
– Românii reciclează doar 1% din deșeurile municipale, unul dintre motive fiind lipsa infrastructurii adecvate

– Uleiul alimentar uzat aruncat în chiuvetă sau la canalizare este nociv atât pentru noi, cât și pentru mediu. Printre efectele nocive ale uleiului alimentar uzat aruncat la chiuvetă/canalizare putem enumera:

• corodarea și înfundarea țevilor de canalizare, costurile de întreținere și curățare a stațiilor de epurare întorcându-se tot în buzunarul consumatorului casnic.

• poluarea apei și a solului (uleiul alimentar uzat formează o peliculă deasupra apei la contactul cu aceasta, oprind oxigenul să ajungă la viețuitoarele și plantele din apă; totodată, ajuns în sol, acesta – n.r.  solul – are nevoie de ani de zile pentru a se regenera și a deveni productiv).

– Uleiul alimentar uzat este o resursă regenerabilă. Dintr-un litru de ulei alimentar uzat se produc 0.90-0.95 litri de biodiesel, iar din produsele secundare rezultate în urma producerii biodieselului se produc săpun și decofrant (un material folosit în turnarea cofrajelor din construcții).

– Este foarte important să nu amestecăm uleiul uzat cu apă, uleiuri minerale, de motor, lichid de frână, transmisie, produse chimice , resturi alimentare sau alte deșeuri (este indicat a se folosi o sită), deoarece acesta nu mai poate fi prelucrat și reintrodus în circuitul economic sub altă formă.

– Consumul de hârtie a crescut cu 400% în ultimii 40 de ani și acest lucru a dus la exploatarea intensivă a pădurilor, în unele țări apărând fenomenul de despădurire. Aproximativ 35% din copacii tăiați pe întreaga planetă sunt folosiți pentru producerea de hârtie.

– Cele mai importante avantaje ale reciclării hârtiei sunt: reducerea consumului de apă și curent electric, reducerea poluării apelor și aerului și scăderea volumului de deșeuri (de exemplu, aproximativ 40% din gunoiul menajer produs în Statele Unite îl constituie deșeurile de hârtie și carton)

Echipa Monterra

Distribuie acest articol:

Facebook
LinkedIn